TOT EL QUE VOLS SABER SOBRE EL SEXE ANAL.

A dia d’avui segueixen existint molts de tabús i mites al voltant del sexe. Com sabem, existeix un ampli ventall de possibilitats al voltant de les pràctiques sexuals i totes poden ser vàlides i plaents, sempre que ambdós membres de la parella (o persones implicades) estiguin d’acord en dur-les a terme.

Algunes pràctiques sexuals poden ser més habituals, com la penetració vaginal, el sexe oral o la masturbació, però això no implica que a totes les persones els hi agradi per igual. Recordem que hi ha tantes sexualitats com persones i que, per tant, no té per què agradar-nos a tots/es el mateix.

No obstant, hi ha pràctiques sexuals que, encara que ens pareguin menys comuns, poden ser molt habituals, però segueixen estant envoltades de mites i tabús com és el cas de la penetració anal.

Què sabem de la penetració anal?

Si pensam en això el primer que se’ns ve al cap pot ser que és una pràctica que duen a terme els homes que tenen sexe amb altres homes o inclús que és una pràctica que els homes heterosexuals demanen a les seves parelles dones i que aquestes tendeixen a dir que no.

Això ve relacionat amb el que moltes persones pensen sobre que el sexe anal és dolorós o brut i, per això, es rebutja; o que si a un home li agrada el sexe anal o que li estimulin la zona anal és que és gai o la seva orientació canviarà; o que tots els homes que tenen sexe amb altres homes practiquen la penetració anal i els hi agrada a tots.

Però, com veurem a continuació, tot això que escoltam habitualment sobre la penetració anal no té per què ser així.

El sexe anal es dolorós i/o brut?

Per a moltes persones, les relacions sexuals anals són brutes perquè es donen a través de l’anus, és a dir per l’esfínter, on surten els excrements. És cert que és una zona que hem de preparar per poder rebre una penetració ja que poden quedar restes fecals, malgrat això, si es neteja adequadament i s’evacua anteriorment a la relació sexual, pot ser una pràctica igualment plaent. Davant aquesta situació podem utilitzar el preservatiu per a disminuir el contacte, així com rentar-nos bé després de la relació sexual si queden restes de la mateixa (que no sempre passa).

            Quant al dolor, és una cosa que popularment hem escoltat molt, però no té per què ser així. Com comentàvem, l’anus és una zona que hem de preparar abans de rebre una penetració i, a més, tant l’anus com el perineu constitueixen una zona de gran sensibilitat al tenir milers de terminacions nirvioses pel que pot ser molt plaent.

            És per això que molts homes que tenen relacions sexuals amb dones, els hi demanen practicar la penetració anal, perquè per a ells pot ser més plaent penetrar una zona menys comuna. A més, habitualment va associat a major plaer pel fet de contreure’s més que una vagina o per ser la zona “prohibida”; no obstant, com comentàvem, l’anus pot dilatar-se igualment i tenir una sensació igual o similar a la penetració vaginal. Moltes dones rebutgen mantenir relacions anals per pensar en el dolor, però com ja hem comentat no té per què ser així; i, a més, moltes dones tenen relacions sexuals anals amb la mateixa freqüència i plaer que la penetració vaginal.

            És important tenir present que és una pràctica més dins l’ampli ventall de possibilitats sexuals, i que si no ens ve de gust o no ens agrada, no tenim perquè dur-la a terme; simplement és una opció més.

Si sóc home i m’agrada el sexe anal, sóc gai?

            La nostra orientació sexual no ve determinada per una zona del nostre cos o per una pràctica sexual concreta. La nostra orientació sexual quelcom que anam descobrint amb el temps en sentir-nos atrets/tes per altres persones, ja siguin homes, dones, persones no binàries, etc., i sentir el desig de mantenir relacions sexuals i/o afectives amb ells/es. No obstant, popularment i de forma errònia, hem associat determinades pràctiques sexuals a determinades orientacions sexuals (gai, lesbiana, bisexual, heterosexual, pansexual, entre d’altres); sabent que totes les orientacions sexuals són igualment vàlides.

            La pràctica habitualment més associada a l’orientació sexual és la penetració anal, és a dir, es pensa que els homes gais o que tenen sexe amb altres homes, la practiquen habitualment. No obstant això, no sempre és així, ja que és una pràctica més que es tria o no fer, independentment de l’orientació sexual. Per exemple, seria el mateix dir que les persones heterosexuals han de practicar la penetració vaginal sí o sí, i sabem que això no sempre passa, doncs és una elecció personal. A més, cal tenir present que la nostra orientació sexual no està en una part del nostre cos, sinó que és quelcom que sentim.     

L’anus és una zona del nostre cos sensible que pot utilitzar-se per obtenir plaer, ja siguem homes, dones, intersexuals, transsexuals, etc. Per això, si sóc home i m’agrada que la meva parella dona estimuli el meu anus, això no me converteix en homosexual, sinó en una persona que gaudeix d’una part més del seu cos, igual que ho fa amb el seu penis, les mans, les cames, l’esquena, etc.; perquè l’orientació sexual no canvia amb les pràctiques i no hi ha res de dolent en redescobrir-nos i ampliar el nostre ventall de plaer.

Com practicar penetració anal de forma saludable i plaent?

            Primer de tot hem de tenir en compte que si duem a terme aquesta pràctica sexual és perquè ens ve de gust, ens resulta plaent o perquè volem experimentar; però no per complaure a la nostra parella sexual ni per imposició ni obligació, ja que això pot ser perjudicial.  

            Per aprendre a gaudir d’aquesta pràctica sexual podem seguir una sèrie de pautes que poden ser útils:

  • L’esfínter és un múscul que es dilata i contreu amb facilitat, per tant, és comú que es resisteixi a la penetració; per això hem escoltat, amb freqüència, que és dolorós. I no és que la penetració anal sigui dolorosa en sí, sinó per la fàcil contracció de l’esfínter, a més d’estar pensant que és dolorós, el que fa que es contregui més.
  • És necessari estar relaxat/da ja que és una zona sensible i és convenient anar poc a poc. Podem començar amb un massatge anal, és a dir, estimular la zona amb els dits o amb una joguina eròtica, i anar introduint-lo poc a poc per a què l’esfínter es vagi relaxant i dilatant.
  • Hi ha joguines exclusives per penetració anal; són juguetes amb una base que, al penetrar, fa topall per evitar que el succioni i quedi dins de l’esfínter. Per això és important saber que no qualsevol joguina eròtica és apta per a la penetració anal.
  • A diferència de la vagina, l’anus no s’autolubrica, de manera que és important lubricar bé la zona, els dits, el penis o les joguines eròtiques que utilitzem. Podem trobar una àmplia varietat de lubricants a tendes especialitzades o farmàcies, així com lubricants que faciliten la dilatació anal i ajuden a relaxar l’esfínter.
  • Si la persona que serà penetrada està gaudint amb l’estimulació, podem introduir el penis. Es recomanable realitzar penetracions suaus i graduals, per a que l’anus vagi dilatant-se poc a poc i s’adapti a la mida del penis.
  • L’ús del preservatiu és recomanable ja que la mucosa rectal és una via d’entrada de virus i bactèries, mentre que també ens protegeix davant qualsevol ITS (Infecció de Transmissió Sexual). És important no utilitzar el mateix preservatiu per a la penetració anal i vaginal, en el cas de que hi hagi, per la presència de bactèries; hem d’utilitzar un per a cada tipus de penetració. En el cas de que no utilitzem preservatiu, s’ha de fer una adequada higiene del penis, els dits o les joguines sexuals també per ambdues penetracions.
  • Si ens preocupa trobar restes fecals durant la penetració, cal tenir en compte que quant més profunda sigui aquesta, major probabilitat hi ha de que així sigui. En qualsevol cas, podem evacuar abans de realitzar sexe anal o realitzar una penetració menys intensa, així com netejar-nos bé al finalitzar la pràctica.
  • Existeixen diferents postures per practicar sexe anal, podem cercar la que ens resulti més còmoda per a què la persona penetrada pugui controlar aquesta penetració, el ritme, la intensitat, etc., segons li resulti més plaent.
  • Al ser una zona delicada, és important no forçar-la, si la persona que ha de ser penetrada no està a gust o no li resulta agradable, no hem de continuar. Com qualsevol altra pràctica sexual, implica un temps d’aprenentatge i d’autoconeixement, i amb una pràctica adequada aprendrem a realitzar-la de manera segura, còmoda, relaxada i plaent.

Si tens dubtes sobre la penetració anal, si no saps com fer-ho, si creus que pot fer-te mal o et preocupa que la teva orientació sexual pugui variar per dur a terme la penetració anal, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres; intentarem resoldre tots els teus dubtes per a què puguis gaudir de la teva vida sexual plenament.

Posted in Blog.